2/28/2010
2/26/2010
Spinoza
El pròleg defineix la veritat de la filosofia spinozista com la recerca d’una salvació que només es pot trobar a la raó. Tot el llibre aclarirà llavors aquesta afirmació primera, tot proclamant que la veritat de la religió consisteix exclusivament a la filosofia, perquè l’existència de la raó és l’autèntica revelació. Sovint Spinoza ha estat llegit des d’una perspectiva, fonamentalment neokantiana, que no falsejava les seves idees però que les revestia d’una patina de intranscendència i avorriment. Aquests defectes certament no s’esdevenen en el llibre d’Alain, el qual acaba mostrant molt bé perquè Spinoza és cabdal tant per defensar el racionalisme actiu i formador de la tercera república com per fornir una vertebració espiritual al feixisme.
Quan era més jove, la meva percepció de Spinoza sempre fou en contraposició a Descartes. Alain era fonamentalment un cartesià i segurament per això presentà a Spinoza com una conseqüència necessària de la filosofia cartesiana. Ara em sembla que aquest és un camí ben plausible i del que molt segur l’amic Jean Marie Beyssade tindria també alguna cosa a dir.
2/24/2010
Dretes i esquerres
2/22/2010
Tenerife
No recordo si de petit em va agradar la illa. Possiblement, ni m’ho vaig plantejar, perquè era clar que m’havia d’agradar. Aquests dies la impressió era ambivalent perquè si bé el panorama natural de la illa em va semblar extraordinari (ja he parlat altres vegades de la meva fascinació per les costes escarpades), urbanísticament és més aviat lamentable. Hi ha edificacions en els llocs més insospitats, els pobles no tenen ordre ni concert i amb l’excepció de la Laguna, tots els edificis tendeixen a una mediocritat indiscutible. És agradable, en canvi, el castellà que es parla en aquelles contrades, el menys agressiu i groller de tot l’estat. La meva estada va coincidir amb el famosíssim carnaval no pas perquè jo ho hagués volgut. Vaig constatar el seu caràcter multitudinari, tot i que l’espectacularitat de les part de balls ve restringida pel fet que al capdavall només és tracta, en contraposició imagino als brasilers, de “white dancing”. No vaig participar gaire res, però vaig dominar bastant bé el sentiment de profunda inquietud que sempre m’havien produït aquesta mena d’esdeveniments, en els que el calendari ens força a la pretesa joia.
Etiquetes de comentaris: Crònica personal, Viatges
2/20/2010
Entre lobos y autómatas
Etiquetes de comentaris: Aristòtil, Deu (mort), entusiasme, Filosofia
2/18/2010
Els bons salvatges
2/15/2010
Contes russos
Etiquetes de comentaris: Catalunya, Dostoeivski, Història, Serès
2/11/2010
Tap generacional
Etiquetes de comentaris: Catalunya
2/10/2010
Akibiyori
La visió del film no deixa cap mena de dubte que Ozu pertanyia a una raça especial, on també hi era per exemple John Ford, la dels autors que han desenvolupat una capacitat narrativa que fa els seus films funcionar amb independència de la història que estan desenvolupant. Tot i que sigui Tokyo Monogatari, el film més prestigiós d'Ozu, qualsevol de les seves pel·lícules resulta una experiència cinematogràfica de primer ordre. Abitiyori no és una excepció. El seu estil estava del tot depurat i consolidat i constituïa un vehicle expressiu perfecte per des de la comèdia, parlar amb lucidesa de la situació humana.
2/09/2010
Equilibri
Etiquetes de comentaris: educació