6/04/2007

Guerra dels boers

Per Barcelona hi havia alguns establiments que sorprenentment semblaven rememorar la guerra dels boers. Recordo, per exemple, un bar Boher molt a prop de casa dels meus pares al carrer Consell de Cent. També existia, potser encara hi és, una sastreria anomenada Transvaal al carrer Hospital. Vaig imaginar sempre que eren establiments mols antics que van ésser anomenats seguint l’actualitat del moment i que després restaren com a un curiós anacronisme,essent com semblava ser la guerra dels boers, un incident menor; una més a la molt llarga llista de guerres que hem fet els europeus contra nosaltres mateixos, encara que aquesta fora d’Europa. Tanmateix la guerra dels boers no fou un incident menor i algunes de les invencions que defineixen el segle XX, entenent aquest com un període que comença el 1914, ja es manifestaren llavors, en concret dues: la guerra de trinxeres i els camps de concentració. Tot i que hom atribueix normalment al geni del poble germànic aquest invents, foren els britànics els primers que començaren a encerclar grans grups de gent, població civil, entre filferros. És cert que no profunditzaren tant a la qüestió com per arribar a l’avenç que suposen els camps d’extermini, però, atès que l’index de mortalitat dels residents en aquests camps fou d’un 34%, tampoc no es varen quedar gaire lluny.

Etiquetes de comentaris: , ,

3 Comments:

Blogger Geococcyx said...

El general Weyler, a la guerra de Cuba, sembla que va ser l'inventor dels camps de concentració, que en deia de "reconcentració". A Palma hi ha una plaça dedicada a Valeriano Weyler i Nicolau...
A History of Horror

12:05 p. m.  
Blogger Jordi said...

Moltes gràcies per la rectificació. Efectivament per poquets anys però l'avantatge és ibèric. Molt interessant i formativa la recenssió que adjuntes.

6:28 p. m.  
Blogger Geococcyx said...

Ja no sé com me'n vaig assabentar, però segur que no va ser a classe d'Història al batxillerat. Ens van adoctrinar tant sobre alguns aspectes i conseqüències del "desastre" del 98 que van passar desapercebudes contribucions originals com la del general Weyler.

Com a anècdota, si Weyler mereix una plaça a Palma, Lord Kitchener, el responsable dels camps a la guerra dels bòers, va merèixer, suposo que entre altres coses, que la ciutat de Berlin (Ontario, Canadà) canviés el seu nom pel de Kitchener, el 1916.

11:01 p. m.  

Publica un comentari a l'entrada

<< Home