3/13/2011

Nació com a invent

L’ortodòxia progressista diu que l’invent de nació és de finals del XVIII (Herder) i que, per tant, el 1714 això no podia existir a Catalunya. No és una qüestió que em tregui gaire la son, però és interessant constatar com al curs que estic fent ara a la Universitat de Londres sobre pintura holandesa del segle XVII, el concepte de nacionalisme surt a tot arreu i sense ell difícilment es pot explicar que passava a Holanda llavors. És un error típic d’alguns intel·lectuals confondre la descripció teòric d’un fenomen amb el mateix fenomen. Segurament allò que fa significatiu el cas és que els Holandesos estan posant en marxa la primera experiència política moderna i necessitaven, per tant, d’instruments per mobilitzar la població i reforçar l’originari sentiment de distinció provocat per la religió.

Etiquetes de comentaris: , ,

2 Comments:

Blogger Cristina said...

Suposo que en el fons el nacionalisme és similar al sentiment de tribu dels pobles primitius i no tant primitius.

8:12 p. m.  
Anonymous Anònim said...

Tant sols una cita:

"La ordenación constitucional de Cataluña alcanzó en el siglo XIV una modernidad que asombra y un sentido de respeto a la libertad humana que bien podemos anhelas en el siglo XX. [..] la primera vez que en la Península se utiliza el vocablo "nación" con valor moderno de cuerpo político separado y no de simple comunidad de ascendencia etnográfica, se hace con aplicación a Cataluña y por escritores catalanes."

Autor: Catedràtic de Filosofia del Dret Francisco Elías de Tejada

Referències:"Las doctrinas políticas en la Cataluña Medieval", 1950, p. 269; "Historia del pensamiento político catalán", 1963, p.54

I l'autor no és gens sospitós de ser nacionalista, ni l'època era gaire favorable a publicar aquest tipus de coses.

Segons referència:

"Naciones sin nacionalismo, Cataluña en la Monarquía Hispánica"

Autor: Xavier Torres i Sans

3:11 a. m.  

Publica un comentari a l'entrada

<< Home