1/22/2011

No hi haurà commemoracions per Céline

El país explica avui que França no commemorarà l’aniversari de la mort de Céline. El motiu és l’antisemitisme malaltís de l’escriptor francès. És una decisió del ministre Mitterrand a instàncies de l’associació de fills de deportats jueus presidida per Serge Klarsfed, el qual ha comparat la figura de l’autor de mort a Crèdit amb la de Petain. Hi ha hagut veus en contra com la de Bernard Henry-Levy, les quals apunten en una direcció que sembla clara: la necessitat de diferenciar entre la persona de l’autor i la seva obra. Òbviament jo no vull defensar l’actitud de Cèline pel que fa la qüestió jueva. Però aquesta condemna actual em sembla hipòcrita i unilateral. Al viatge al fons de la nit hom podria aprendre moltes coses interessants per exemple sobre les pràctiques de l’exèrcit francès que vint anys després també revelaria Kubrick al seu Paths of Glory (pel·lícula que la democràcia francesa com l’Espanya franquista va tenir prohibida durant més de vint anys). Hi ha, també, unes pàgines esgarrifoses sobre les colònies franceses a Àfrica. I això cal no oblidar-ho. Les condemnes de l’holocaust que venen d’Europa, òbviament necessàries, estan del tot relativitzades als ulls de la naixent opinió pública mundial per l’actitud oposada que els europeus prenen respecte el seu passat colonitzador.

Etiquetes de comentaris: , , ,

2 Comments:

Anonymous Xavier said...

Ayer Joan de Segarra comentó en LA VANGUARDIA este mismo tema en su artículo dominical. Yo releí hace uno o dos años "Viaje al fondo de la noche" y lo confirmé como uno de mis libros de cabecera.

9:55 p. m.  
Blogger Júlia said...

És el mateix tema que ha provocat polèmiques com la de si a Pla li havien de donar el 'Premi d'Honor'. Honor ètic i literatura sovint són mals companys de viatge i els escriptors acostumen a decebre pel que fa a la seva vida personal, molts d'ells.

Cal diferenciar persona i obra i entomar sense complexos les biografies, gairebé sempre contradictòries, dels escriptors.

7:44 a. m.  

Publica un comentari a l'entrada

<< Home