10/30/2005

Tornada

Torno a casa i al dietari. Aquesta setmana he seguit pensant la qüestió de Liberty i la tornada he trobat el comentari d’en Ramon, que segueix també donant-li voltes al tema. A mi em sembla que la circularitat de The Searchers no és incompatible amb una certa espiralitat. Al capdavall, l’amenaça dels salvatges ha estat suprimida i un nou començament és possible, tot i que segurament les tensions tampoc estan del tot resoltes. Només és Ehan qui roman, immòbil, condemnat a girar eternament. Aviat podré penjar a aquest dietari la redacció del treball. De moment, avui torno a la normalitat en un data especial, perquè l’escurçament del dia en aquesta illa és encara més angoixant que a Catalunya. Pensar que a les quatre del vespre és nit tancada potser ajuda a sentir el “winter-blue”. No és estrany així que hi hagi un fort moviment de contestació, basat en l’argument que una economia de serveis aprofita millor una hora de llum al vespre, que no pas de bon matí. Algunes estadístiques, d’accident de trànsit, semblen confirmar que la suspensió del canvi podria fins i tot servir per estalviar vides humanes. Potser el que més m’ha cridat l’atenció és que la polèmica aquí a Gran Bretanya acaba prenent forma de disputa territorial. Per molta gent el canvi d’hora és una imposició dels cinc milions d’escocesos sobre el 55 milions de britànics restant. Evidentment, als escocesos el canvi ja els hi va bé, perquè la seva no és una economia de serveis. De fet, recordo que l’any passat per aquestes dates hi era a Edimburgh, i em semblava un espectacle sorprenent el fet que a les nou del matí, més aviat fou de nit i això succeeix a Edimburg que de fet és al sud d’Escòcia. La situació deu ser encara més radical a llocs com Inverness o les illes Orcades.

Etiquetes de comentaris: ,

3 Comments:

Blogger Xavier said...

Yo también creo que, a pesar de la estructura circular, hay una progresión en la historia. Recordemos que la madre del personaje de Vera Miles dice que Texas será un lugar habitable, aunque hagan falta los huesos de su generación para abonar el terreno.
No obstante, la fundación del nuevo orden nace con dos pecados: el racismo y la permacencia del outsider. Respecto al primero, y a parte de Ethan, no parece haberlo en los demás personajes o almenos no es muy explícito. Pero sí lo es en "Dos cabalgan juntos" y, para volver a Liberty, en Ransom respecto a Poppy, en la escena de la escuela, que ya habíamos comentado en alguna ocasión.

7:13 a. m.  
Blogger Jordi said...

tambien es muy explicito en Centauros, precisamente en el personaje de Vera Miles que piensa que seria mejor que Debbie muriera, lo cual abre serias dudas sobe como sera considerada Debbie en su vida futura

7:17 a. m.  
Blogger Xavier said...

Sí, es cierto.
Y dada mi actividad laboral frenética en este día de "puente", estaba pensando que otro elemento de progresión en la película es el hecho que en un principio los colonos se autoorganizan para la defensa en la primera incursión de Scar, mientras que en la segunda, y aunque de manera significativamente torpe y cómica, aparece la institución militar.

10:11 a. m.  

Publica un comentari a l'entrada

<< Home