1/27/2011

The Glasgow Boys

To pastures new de James guthrie
A Hind's daugther de James Guthrie
A funeral service in the Highlands de James Guthrie

The white Drake de Joseph Crawhall

La Royal Academy ha fet fins fa poc una exhibició sobre els Glasgow Boys, un grup de pintors d’aquesta ciutat escocesa que a finals del segle XIX tingueren un paper predominant al panorama artístic britànic. Més amunt hi ha algunes mostres dels seus treballs i he de confessar la meva predilecció pel White Drake, l’ànec blanc. Quan vaig visitar Gran Bretanya per primera vegada, farà aviat vint i sis anys, no vaig visitar aquesta ciutat. Hom recomanava passar-hi de llarg per raons semblants a les que ningú no pensava llavors que Barcelona fos una ciutat amb interès pel turisme. De fet, la decadència de Glasgow era molt més accentuada que l’impacte de la crisi de llavors a Barcelona. Tanmateix, la decisió no era del tot encertada. Ja vam parlar de la importància del legat de Mckintosh el qual de fet cloïa una època d’esplendor en la qual aquesta ciutat era la cinquena d’Europa i la segona de l’imperi britànic.

Tots aquests pintors es formaren a Paris, però cap d’ells optà per seguir el camí que llavors estaven obrint els impressionistes, massa radicals segurament des del seu punt de vista. Com els impressionistes s’aprofitaren de les noves possibilitats materials proporcionades per la industria moderna, però el camí que varen seguir deu més a un pintor com Millet i en general a les tendències naturalistes. Les seves temàtiques no s’allunyen però gaire de la dels impressionistes, amb els quals també compartien enemics: la pintura acadèmica. Com ells estaven força interessats per la captació de la naturalesa, tot i que no varen intentar produir les seves obres fora de l’estudi, i per la captació de la vida moderna, les escenes de la vida a la ciutat. El seu moment més intens fou el de l’exposició internacional que va tenir lloc a Glasgow el 1888, a la qual varen prestar la seva contribució. Després del 1890 el grup es dispersà i encara que la majoria dels seus membres seguiren practicant la pintura, emprengueren camins diversos.


Etiquetes de comentaris: ,

1 Comments:

Blogger Cristina said...

Trobo boníssim el quadre del funeral. Seria fantàstic que portessin les obres d'aquests pintors a Barcelona, ja que en algun moment, les dues ciutats han tingut quecom en comú, com tu molt bé menciones.

Curiosament, el nom que se'ls ha donat, sembla el d'un grup de pop, més que d'uns pintors.

6:14 p. m.  

Publica un comentari a l'entrada

<< Home