5/01/2010

Canvi d'orientació

Avui és el dia del treballador. Festiu a gairebé tota Europa, no ho és pas aquí, ja que la festa s'ajorna fins el dilluns proper. Ha estat però una data significativa per anunciar la proposta de vot de The Guardian, el diari que constitueix el referent principal de l'opinió d'esquerra i de centre-esquerra. El diari s'ha pronunciat a favor dels liberals-democrates. El principal argument és que aquesta fora la millor oportunitat per efectuar la introducció d'un sistema proporcional que permetria un parlament capaç de reflectir més fidelment la imatge del país. Aquest és l'argument essencial però hi ha d'altres: el compromís assumit amb energia pels liberals aquests anys en defensa de les llibertats civils (en oposició sempre al laborisme governant) o el fet que la guerra de'Irak està fresca a la memòria dels anglesos, es segueix lluitant a Afganistan i només aquest partit és capaç de canalitzar la disconformitat amb la guerra de l'opinió pública. La impopularitat creixent del primer ministre és un altre dada a favor dels liberals-democràtes. Si les enquestes no s'equivoquen, hi podria un sobrepassament dels laboristes que suposaria un camí de retorn a la situació anterior a la primera guerra mundial. Potser serà una cosa episòdica o potser un senyal important de la caducitat d'una tradició política que fou la predominant a la segona meitat del segle passat.

Etiquetes de comentaris: ,

1 Comments:

Blogger Cristina said...

Doncs els Lib Dem ara s'han casat amb els Tories... No sé quan durarà aquest matrimoni, però no tinc clar qye els dos Alpha Males, com diu The Guardian, aguantin molt de temps junts.

Als Lib Dem tampoc són d'esquerres, no molt menys, de fet, no sé què nassos son. Suposo que una tercera variant de la dreta liberal anglesa.

Potser m'equivoco, però sempre he pensat que l'esquerra anglesa és bastant inexistent, es un pais conservador de manera inherent.

10:56 a. m.  

Publica un comentari a l'entrada

<< Home