1/05/2010

ciutats maies

L'observatori de Chichen Itza

La piramide de Chichen Itza
Coba



Tulum
Tot i que el plantejament inicial fou del tot lúdic, finalment varem esmerçar unes estones considerables a la visita d'alguns dels jaciments propers al nostre hotel, ja que el nom de riviera maia està del tot justificat. El més famós sense cap mena de dubte es Chichen Itza, no fa gaire votat popularment com una de les noves set meravelles del mon. No tinc del tot clar on rau la seva superiorotat sobre, per exemple, Palenque o Teotihuacan, des d'un punt de vista superficial, el meus coneixement sobre arqueologia són ben migrats, no sembla gaire evident. En tot cas, el conjunt és d'un valor extraordinari, no només per l'emblemàtica piràmide, sinó per l'observatori i la destresa palesa de molta de la decoració conservada.
Els altres llocs són més modestos, de dimensions més reduïdes, però tenen una personalitat especial. Coba no ha estat clarejada, s'estén en una àrea molt ample i això fa que l'aparició del edificis, sempre en mig d'una vegetació aclaparadora, selvàtica, faci un gran efecte. És l'única de les piràmides on es pot pujar fins a dalt de tot. Tulum és l'única mostra d'una ciutat maia situada a la vora de la mar, à un àmbit on la costa és molt atractiva, combinant penya-segats amb petites cales.
Els maies són una civilització fascinant no només per llurs trobades científiques, artístiques i arquitectòniques, sinó per l'ambigua situació històrica: no són ben bé presents, llurs ciutats es col·lapsaren fa mils anys, però segueixen presents a les vint i set llengües que encara es parlen i com una de les arrels vives de la complexa civilització mexicana.


Etiquetes de comentaris: