3/28/2007

Feixisme americà

Ja que ahir parlava de la connexió entre ciència i ideologia, i al capdavall visió del món i religió crec que val la pena recomanar la següent adreça per veure la confusió entre ciència i ideologia en els seus graus més màxims:
http://www.answersingenesis.org/museum/walkthrough/
Correspon al museu de la creació de Petersburg a Kentucky. Allà hom pot trobar respostes a problemes que suposo que sovint no us han deixat dormir, del tipus, com s’ho va fer Noe per fer un lloc als dinosaures dins de l’arca? Una reproducció de l’arca dóna resposta, segurament definitiva, a aquesta qüestió. Trec aquesta informació d’un llibre que he estat llegint darrerament American Fascists . The christian rigth and the war on America. L’autor és un periodista Chris Hedges i tot i que el llibre a vegades em sembla una mica desestructurat, cosa que passa amb els llibres d’alguns periodistes però potser és perquè la meva formació em fa un xic capquadrat, la seva lectura val la pena. El món de la dreta cristiana a Amèrica ho coneixia d’alguns reportatges ràpids a El Pais o a TV3, però resulta molt esfereïdor quan hom s’atura a mirar-ho amb calma i de més a prop. Especialment impactant és el darrer capítol centrat a la reflexió de James Luther Adams, professor d’ètica a la Harvard Divinity School. Fou ell qui advertí dels nombrosos paral·lelismes existents entre el moviment nazi i el dels cristians renascuts. El professor Adams no és un home que empri el qualificatiu de nazi a la lleugera. A Alemanya fou membre de la dissidència vinculada a moviments religiosos fins que el 1936 la Gestapo li suggerí el seu retorn als EEUU. Només voldria fer una petició als que vulguin llegir el llibre o s’animin a fer un passeig virtual pel museu: no caure a l’error que això és una cosa que els passa als americans que són “tontos”. Els cristians renascuts no són res de medieval, sinó que són un fruit de la modernitat, en concret, de les seves versions més radicals, altrament dites postmodernistes. Quan Hedges es pregunta com ha pogut estar possible arribar a un contrasentit tan monumental com el museu de la creació, reflexiona:
This insistence on the primacy of personal opinion regardless of facts desestabilizes ans destroys the primacy of all fact. This process leads inevitably to the big lie
Del “no hi ha fets, només hi ha interpretacions” és fàcil passar a “només hi ha la meva interpretació”. Rorty mai no obtindrà un argument convincent enfront d’aquesta gent. La dreta cristiana és un moviment a l’alça de manera interrompuda a l’Amèrica del nord i de manera més discreta però efectiva a l’Amèrica del Sud. Hi ha senyals de que comença a introduir-se al Regne Unit. No soc gaire optimista quan penso a la meva experiència vital i constato que malgrat l’antiamericanisme, tot allò que ha passat als EEUU, ha acabat passant aquí. El clima intel·lectual és madur tant pel relativisme de les elits, com pel fet, evident pels que coneixem una mica el jovent, que cada cop hi ha més gent que pot passar a creure en qualsevol cosa. La diferència potser està en el fet que a Europa, la base social que nodreix aquest moviment, les antigues classes treballadores i la petita burgesia que no troba el seu lloc a l’economia globalitzada, estan en una situació un xic més favorable com a conseqüència probablement del manteniment de l’estat de benestar. Potser no es casualitat que la liquidació d’aquestes estructures sigui un dels màxims objectius d’aquest moviment.

Etiquetes de comentaris: , ,