3/04/2006

La pérfida Albión

Tot i que tenia la intenció de no sortir de casa, finalment m’han convençut d’anar aquesta tarda al Imperial War Museum a veure la conferència anual que organitza la International Brigade Memorial Trust, una organització dedicada a vetllar pel record dels 2100 ciutadans britànics que van arriscar la seva vida per defensar els ideals democràtics als camps de batalla de la guerra civil espanyola. La seva activitat principal és la construcció de memorials, petits monuments o senzilles làpides per recordar els brigadistes internacionals. Ja en porten 63. La conferència en un anglès molt correcte, ha estat pronunciada pel Dr. Enrique Moradiellos que ha explicat les línies generals del seu llibre La perfida Albión, on documenta amb força contundència el caràcter pro-franquista de la política exterior britànica a l’època de la guerra civil. La idea més bàsica és que la República fou sacrificada per tal d’arribar a una entesa llavors pensada com possible amb Alemanya i especialment amb Itàlia. Tot i que certament la posició va variar. Mentre que al principi allò que volien era una victòria ràpida dels nacionals, a l’any 38, molts eren partidaris d’una solució pactada que llavors segurament ja no tenia sentit. L’orador ha destacat el caràcter ignominiós de l’acord de no intervenció que impossibilitava un govern legítim, com el de l’Espanya republicana, de comprar armes a l’exterior, cosa bastant inèdita i amb poc fonament jurídic, i que tanmateix la diplomàcia republicana va acceptar pensant que un embargament real no era una mala solució. Al final de l’acte ha intervingut un espanyol exiliat que ha afirmat que malgrat el caràcter fastigós de la política britànica volia agrair al poble britànic com havia estat acollit. Ha presidit l’acte Paul Preston que duia una molt visible insígnia de la bandera republicana a la solapa de la seva americana. M’ha agradat molt descobrir l’existència d’aquesta associació que vetlla pel record d’un compromís pel que valia la pena donar la vida. Si algú està interessat, la seva adreça electrònica és la següent:
http://www.international-brigades.org.uk/

Etiquetes de comentaris:

1 Comments:

Anonymous Anònim said...

És destacable dels britànics el seu involucrament en les qüestions polítiques d'altres països, en aquest cas Espanya i durant la Guerra Civil.

També arriba a fons, sobretot pels que tenim una sensibilitat pel tema, el fet de trobar simpaties i gent que va deixar la vida per aquesta causa aquí, a la Gran Bretanya. Si més no pel què ja ha dit el Jordi, el pro-franquisme britànic i la tendència general d'aquests a la dreta i a la consideració d'ells mateixos com a éssers superiors a la resta de la humanitat.

Realment commou.

6:36 p. m.  

Publica un comentari a l'entrada

<< Home