5/11/2009

Fracàs escolar i triomf social

A The New Statesman Peter Wilby reflexiona sobre les morts que més han commogut el públic britànic en els últims anys i en troba tres: Diana de Gales, George Best i Jade Goody. Els tres protagonistes tenen en comú fonamentalment un tret: el seu caràcter de representants del fracàs del sistema educatiu britànic. Eren persones amb un dèficit educatiu clar i un refús decidit a ajustar-se als patrons acceptables i esperats de comportament. El cas més interessant és potser el darrer. Em sembla que han arribat algunes notícies a Catalunya de la trista i publicitada mort de Goody afectada de càncer als 28 anys. El que potser no ha arribat és la immensa popularitat d’aquesta jove famosa per la seva participació a Big Brother. La seva cultura era mínima i per això podia dir coses com que Saddam Hussein era un famós boxejador a l’any 2003. El fet remarcable és que la seva ignorància era la base de la seva popularitat, allò que la feia, com vaig sentir dir a unes noies dels cursos finals de l’ESO, una persona “autèntica”i per això un model, cosa que segurament implica un element a tenir en compte quan considerem el valor real que l’educació té per algunes parts de la població

Etiquetes de comentaris:

2 Comments:

Blogger Alicia said...

Malauradament aquest no sembla ser un fet aïllat; és increïble constatar les hores i hores que ocupen els personatges de "Gran Hermano" i altres realities a la graella televisiva del dia a dia. És molt el temps que un adolescent pot passar davant la tele seguint els drames d'aquests tipus de personatges, la gran majoria dels problemes dels quals són absolutament banals.
Suposo que és molt més fàcil per a ells sentir-se identificats amb una persona que guanya diners tot explicant que ha enganxat la parella de torn amb un altre que no pas amb altres temes que exigeixen un mínim esforç intel·lectual.
El que a mi em fa particularment por i em sembla greu és quan s'arriba almoment en què una persona que està madurant s'acava empassant la idea que la sol·lució de tots els mals rau en la venda de les pròpies misèries.

7:38 p. m.  
Anonymous Xavier said...

Pero Best deja algunas frases para la historia, como aquella de "me gasté mucho dinero en mujeres, alcohol y coches. El resto lo desperdicié en cosas poco importantes".
Aquí se informó bastante del tema de la Goody. Si no hubiera estado terminal la habrían traído para que Jordi González la entrevistara en "La noria".

8:18 p. m.  

Publica un comentari a l'entrada

<< Home