10/10/2008

El profesor en la trinchera

El profesor en la trinchera és el títol del llibre de José Sánchez Tortosa professor de filosofia a un institut madrileny. El títol fa referència a la situació de l’ensenyament secundari que l’autor descriu en termes lleugerament apocalíptics ( fa tres anys però que no entro en un aula d’ESO i segurament això et dona una perspectiva més tranqui-la). El llibre gira entorn a una referència fonamental que és la filosofia de Plató (Matrix també s’esmenta sovint però en el fons la pel·lícula no deixa de ser una il·lustració del conte platònic). Com que compartim clarament una philia per Plató, la lectura del llibre m’ha estat plaent i comparteixo molts dels anàlisis que en allò fonamental deriven envers una conclusió platònica: la paradoxa que l’educació democràtica acaba engendrant individus tirànics. Tanmateix, l’acord amb molts dels punts no acaba de fer-me atractiu el conjunt. Tinc la impressió que quan es projecta l’al·legoria de la caverna a la nostra situació actual es fa molt palès perquè el començament del llibre VII de la República és definit com a mite. Plató no va preveure això que nosaltres entenem com educació obligatòria i Sòcrates als diàlegs parla amb tothom però mai no obliga a ningú a parlar amb ell, o com a mínim, no obliga a cap home lliure. Tot i compartir possiblement amb l’autor la idea que no hi ha hagut cap reflexió més profunda sobre el valor de l’educació a la vida humana que la feta a la República, em sembla que cal ser molt prudent quan apliquem als ensenyaments platònics a la situació d’un ensenyament massificat i sota la tutela de l’estat, amb unes finalitats ben segur diferents.

Etiquetes de comentaris: ,

2 Comments:

Blogger Cristina said...

Gran observació Jordi (això ho fan els molts anys que postes de la mà amb Plató). Seria molt dur pensar que la idea socràtica de diàleg, etc donés com a resultat la tirania.

Jo crec que la tirania és quelcom inherent a la naturalesa depredadora humana. I fins i tot la idea (de bon rotllo) de diàleg i democràcia acaba essent "imposada" per la naturalesa tirànica de l'ésser humà.

9:59 a. m.  
Anonymous Anònim said...

El llibre em semblà magistral.

6:46 p. m.  

Publica un comentari a l'entrada

<< Home